Friday, January 24, 2014
MURTABAK CRACKER
Hello again semua.....
Kali ni saya nak share pasal Murtabak Cracker...
1st time saya makan ni ketika melawat sahabat karib, Sakinah Ramlan. Beliau tak berapa sihat time tu..jadi, beliau ada order murtabak ni pada salah sorang kawan kami..haaa, waktu tu la saya merasa murtabak ni...
Setiap suapan tu punyalah sedap...macam tak puas makan...so, saya pon GOOGLE la bila balik rumah...banyak jenis resepi yang saya tengok tapi tak tau nak tiru yang mana satu..
Meh, saya share kan sikit... *tapi, kalau anda ade tips or resepi lagi sedap, share lah dengan saya ya..hihi*
MURTABAK CRACKER
Bahan-bahan
Biskut cracker (berapa banyak tu bergantung kpd bera saiz loyang yang digunakan)
Daging cincang
Serbuk kari
1 cawan Susu
1 cawan Santan
4 biji telur (bergantung pada saiz loyang. Kalau kecik sangat, guna 2 biji je)
1 biji Bawang merah
2 ulas bawang putih
Daun Parsley
Black pepper
Cara membuat
1. Campurkan susu dan santan kedalam satu mangkuk.
2. Rendam kepingan biskut didalam campuran tadi.
3. Agak-agak dah lembut sikit, angkat dan asingkan.
4. Ulang proses ini untu kepingan biskut seterusnya.
Membuat Inti
1. Tumiskan Daging cincang dalam kuali (tak perlu letak minyak, masak sehingga air daging mengering)
2. Bila hampir nak kering, masukkan bawang merah dan bawang putih dan gaul dan teruskan menumis.
3. Masukkan serbuk kari dan sedikit garam (kalau nak pekat, letak serbuk kari lebih)
4. Kacau dan teruskan menumis.
5. Angkat dan asingkan.
6. Bila daging kari ni dah sejuk sikit, campurkan telur yang telah dipukul ke dalam daging (saya suka banyak telur supaya dia mengembang - sedap!)
Dalam loyang
1. Susun kepingan biskut yang telah direndam tadi di dalam loyang.
2. Tuangkan adunan daging sehingga rata. Taburkan daun parsley. (Ops! Jangan tuang semua ok..kita nak buat layer by layer)
3. Kemudian, susu lagi kepingan biskut diatas adunan daging tadi.
4. Tuang adunan daging dan taburkan daun parsley.
5. Last skali, susu kepingan biskut.
6. Bakar pada suhu 130 - 160 Darjah Celcius (bergantung pada oven masing-masing) selama 30 - 45 minit. (atau sehingga naik bau)
7. Sejukkan dan bolehlah dipotong mengikut citarasa. Hidangkan.
8. Ada yang letak mayones diatas murtabak. Ada juga yang tabor kobis (potong dadu) dan letak mayones.
Selamat mencuba!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment