OK..aritu saya buat ni..ramai yang bertanya bagaimana nak buat kulit puff ni.. Isk, saya pun kurang tau dalam hal ni...saya hanya pakai PUFF PASTRY ni je..boleh dibeli di mana-mana pasaraya...selalunya GIANT ada jual...
Kalau anda ada masa yang banyak, bolehlah buat sendiri pastry ni...tapi memandangkan saya keje memanjang, saya ikot jalan short-cut la..hehe..
Caranya mudah...
Puff Pastry ni berbentuk segi empat sama. Jadi anda bolehlah kerat kepada 2 bahagian untuk mini sausage (spt dibawah).
Ada pelbagai cara lagi...
Untuk sausage yang panjang, anda tak perlu kerat. Gulungkan saje... Nak letak inti SARDINE pun boleh, inti AYAM pun boleh, inti DAGING pun boleh, inti BUAHAN pun boleh...
Lepas dah gulung, sapukan kuning telur yang dicampur dengan sedikit air diatas permukaan roti (untuk bagi die warna kekuningan)
Untuk resepi yang savoury, boleh juga ditabur dengan black pepper or any herbs spt Oregano/Basil
Untuk resepi yang manis, saya suka sprinkle dengan gula.
Kemudian, bakar dalam suhu antara 130 - 150 Darjah Celcius
(bergantung pada oven masing-masing) selama 20 - 30 minit ataupun sehingga Nampak warnanya bertukar keemasan/kekuningan
Jadi, anda bolehlah beli puff pastry ni and cuba dirumah...
No comments:
Post a Comment